Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Η κοίμηση της Θεοτόκου , στη Στενή Ευβοίας

Η εκκλησία κτίστηκε αμέσως με την εγκατάσταση των πρώτων οικογενειών στη Στενή, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Περί το έτος 1883, έγινε από το Εκκλησιαστικό συμβούλιο, ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την κατασκευή νέου Ιερού Τέμπλου, που διακοσμήθηκε με νέες μεγαλύτερες φορητές εικόνες. Από τις παλιές εικόνες παρέμειναν μόνο δύο. Η της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η φέρουσα χρονολογία κατασκευής το 1833 και η παραπλεύρως αυτής εικόνα της Αγίας Παρασκευής και προστέθηκαν πάνω από αυτές θρησκευτικές παραστάσεις, για την συμμετρία του νέου Ιερού Τέμπλου.
Μετά από λίγα χρόνια, κατασκευάστηκε επί της Ωραίας Πύλης, μεγάλη εικόνα του Παντοκράτορος. Κατά τα έτη 1904 ή 1905, κατόπιν εράνου που έκαναν μεταξύ τους οι Στενιώτες εργάτες της Μεταλλευτικής Εταιρείας Λαυρίου, αγοράστηκαν και αφιερώθηκαν στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα προ των Αγίων εικόνων του Ιερού Τέμπλου, μεγάλα ορειχάλκινα κηροπήγια (μανουάλια).
Κατά το έτος 1929, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του Καθολικού Ιερού Ναού «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» Άνω Στενής, διά ανυψώσεως της στέγης του.
Πριν την ανακαίνιση του Ναού, είχε κατεδαφιστεί το υπάρχον τότε κωδωνοστάσιο, που βρισκόταν αριστερά μπαίνοντας στον περίβολο του Ναού, όπως επίσης είχε κατεδαφιστεί και το υπάρχον τότε υπόστεγο, στη δυτική πλευρά του Ναού.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που άρχισαν κατά το τέλος Αυγούστου 1929, κατεδαφίστηκε και το υπάρχον στον περίβολο περιτοίχισμα.
Έτσι ο Ναός ανυψώθηκε και αντικαταστάθηκε η  στέγη του, που στερεώθηκε με οχτώ κίονες (κολώνες), που διαιρούσαν το Ναό σε τρία κλίτη. Οι εργασίες τελείωσαν τον Δεκέμβριο του 1930 και από τα Χριστούγεννα αυτού του έτους, άρχισε να λειτουργεί.
Μεταξύ των ετών 1931-1936 έγιναν τα εξής εκκλησιαστικά έργα. Μετά την ανακαίνιση του Καθολικού Ιερού Ναού «Κοίμηση της Θεοτόκου», ακολούθησε ο εσωτερικός καλλωπισμός. Κατασκευάστηκαν νέες θύρες και παράθυρα, ανακαινίστηκε το Ιερό Τέμπλο, έγινε σοβάτισμα του εσωτερικού του Ναού και υψώθηκε προς την Δυτική πλευρά το νέο κωδωνοστάσιο.
Ύστερα από έρανο που έγινε μεταξύ των Στενιωτών εργατών της Μεταλλευτικής εταιρείας Λάρυμνας, έγινε η εικονογράφηση του Παντοκράτορα, εντός κύκλου επί του κεντρικού θόλου του Ναού και κύκλωθεν εικονογραφήθηκαν οι τέσσερις Ευαγγελιστές.
Το 1936 κατασκευάστηκε με δαπάνη του Απόστολου Μπεληγιάννη, το περιτοίχισμα του Ναού.
Έκτοτε έγιναν πολλές επεμβάσεις εξωραϊσμού από την εκκλησιαστική επιτροπή και φιλόθρησκους χριστιανούς, με τάματα προσφορές εικόνων και τοιχογραφιών αλλά και οικονομικές ενισχύσεις, μέχρι να πάρει την σημερινή της μορφή.
Εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Γιάννης Γιαννούκος

Πηγή «Το Χρονικόν της Στενής του Νομού Ευβοίας» του Δημητρίου Γιαννούκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...