Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική  τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Το έχουν θαυμάσει, το έχουν αγαπήσει αλλά και το έχουν υμνήσει λογοτέχνες, όπως ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Γιάννης Αναστασόπουλος ο Τάσος Ζάππας και πολλοί άλλοι.
Και πως να μην υμνήσεις αυτή την οπτική αλλά και ακουστική ομορφιά που διαμορφώνει το υγρό αυτό άναρθρο τραγούδι με τα υδάτινά του μουσικά όργανα, που είναι αγαλλίαση και ηρεμία για τους επισκέπτες και συνοδεύει τους Στενιώτες σ΄όλη τους τη ζωή, από το λίκνο ως την υπόγεια στέγη τους, που και αυτή την υπόκρουση του χειμάρρου έχουν μεταθανάτια συντροφιά τους και το ακούνε να τους λέει:
Θα ξανάρθω.
Θα γίνω ατμός, σύννεφο και βροχή και θα πέσω να δροσίσω τη γη να ποτίσω τα σπαρτά, να γεμίσω τις πηγές του δάσους και θα σας ξαναδώ. Θα σας ξαναδώ μέσα από τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας……
…….και το ταξίδι συνεχίζεται……























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».

H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πά...